TAYLOR MADE LIVING | Amsterdam, NL 2016

TAYLOR MADE LIVING

De locatie van deze tender ‘Podium Amsterdam’ ligt in het hart van het vernieuwingsgebied Lelylaan, tussen de Ringweg A10 en het Ringspoor, tussen de Cornelis Lelylaan en de Schipluidenlaan. Het gebied Lelylaan is een belangrijke economische drager voor Amsterdam Nieuw-West.

Samen met DURA VERMEER en Mc Gregor Fashion Group hebben wij voor deze locatie het concept voor deze tender ontwikkeld.

TAILOR MADE LIVING

Een podium voor ondernemers en een ‘maatpak’ voor de toekomstige bewoners. Tailor Made Living staat voor een gebouw met op maat gecreëerde ruimten. Voor startende en kleine ondernemers. Voor mensen die wonen en werken willen combineren. Voor bewoners die op deze bijzondere plek willen wonen. Voor de buurt die een plek krijgt waar kan worden gewerkt, vergaderd of geluncht in het Tailorcafé aansluitend op het plein. En voor de stad die ondernemers een warm hart toedraagt en daar ongetwijfeld top ontwerpers en nieuwe (creatieve) bedrijven voor terugkrijgt. Tailor Made Living sluit met het concept aan op het bestaande confectie centrum, waar de gevestigde importeurs en groothandelsbedrijven zitten. Dit doen we door ruimte te bieden aan de (nog) niet gevestigde orde, de kleine ondernemers, de start-ups en de mix van branche gerelateerde ondernemingen.

MAATPAK

De woningen in het blok zijn alle middensegment huurwoningen gericht op de 1 tot 4 persoonshuishoudens. Aangezien het een zeer diverse doelgroep betreft van doorstartende alleenstaande ondernemer tot een samenwonend stel met kind(eren), van jong tot oud, is de inzet flexibiliteit aan te bieden in de plattegrond van de verschillende woningen. In de programmaopbouw gaan we uit van een mix van woningen tussen de ca. 50 en 70 m2.  Op de bovenste lagen liggen een aantal grotere loftachtige woningen onder het schuine dag. De woningen zijn flexibel ingedeeld waardoor ruimten slim kunnen worden gekoppeld of dubbel gebruikt. Efficiënt en aangenaam ruimtegebruik staan voorop. In het gebouw zullen een aantal terrassen worden gerealiseerd als een soort gezamenlijke Amsterdamse binnentuinen, deze zijn alleen toegankelijk voor de bewoners van het gebouw.

ONTSPANNING

Naast de bruisende invulling van de plint is er boven in het gebouw een prachtige fitnessruimte, die grenst aan een lounchebar. Op het dak kunnen (buurt)bewoners tezamen met de gebruikers van het gebouw genieten van het uitzicht en de stad. Maar het is ook een plek waar je kan werken aan je conditie in de fitnessruimte, met een eigen sportterras gelegen op de bovenste verdieping van het gebouw. Dit is natuurlijk voor zowel de buurt als de bewoners de plek om te sporten en te ontspannen!

Door de levendige plint krijgt het formele gebouw een warme en dynamische uitstraling. Het gebouw is aan de buitenzijde robuust, maar ook open en licht qua uitstaling. De catwalk door het gebouw is het verbindende element tussen de verschillende openbare ruimten. Het verbindt op een natuurlijke manier, gebruik makend van de aanwezige hoogte verschillen, de functies in en rondom het gebouw. De “ateliers” liggen aan de buitenzijde van het gebouw, de etalages showen wat er wordt gemaakt en als je goed kijkt kun je ook zien hoe het wordt gemaakt en bedacht.

PROJECT INFORMATION

Design: Marijn Mees & Uda Visser

Year: 2016

Status: tender

Client: DURA VERMEER

Programme: apartments, commercial space, parking and ateliers

Size: 23.900 m2

Renderings: MEESVISSER

© Copyright - MEESVISSER 2015 - all rights reserved